Pages

Thursday 15 October 2015

SARDIN HOMEMADE


TEKS : RAFIDAH BINTI ALI
FOTO : RAFIDAH BINTI ALI

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Jom kita buat sardin sendiri di rumah

Bahan-bahannya
10 ekor ikan sardin (Dibuang kepala dan ekor)
5 biji tomato segar
1/2 cili boh dari bungkusan yang kecil (terpulang ikut selera masing-masing)
10 sudu besar sos tomato
1 biji bawang besar-potong bulat
3 biji bawang putih-hiris nipis
2 inci halia-hiris tipis
10 biji cili padi
1/2 mangkuk air asam jawa

Cara-caranya
1) Tamato di blender bersama cili boh dan sos tomato (Tidak perlu letak air)
2) Kemudian masukkan bahan blender dan ikan ke dalam periuk Noxxa
3) Setkan masa "High Pressure" 90 minit
4) Selepas tamat "High Pressure" bebaskan tekanan dan wap, kemudian buka penutup periuk.
5) Di kuali lain tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi, kemudian masukkan ke dalam periuk Noxxa.
6) Akhir sekali masukkan air asam jawa dan garam biarkan sehingga mendidih dan masak.

Sedap dimakan bersama-sama nasi panas dan selamat menjamu selera.  Puan-puan akan mendapat hasil yang memuaskan sama seperti sardin di dalam tin.  Isi ikan dan tulang ikan yang begitu lembut serta bau yang menyelerakan.  Pasti memukau selera masing-masing.  Tetapi dengan syarat puan-puan dan tuan-tuan mesti ada periuk tekanan seperti periuk Noxxa baru lah boleh membuat sardin di rumah.  Sardin tersebut juga boleh dibuat sejuk beku dengan dimasukkan ke dalam bekas-bekas plastik dan dibekukan.  Senang apabila hendak masak tinggal ambil dan panaskan sahaja.  Boleh buat banyak dan jadikan stok menu harian kita.

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment